Savutuvan Apajan keittiömestarin Kätlin Savelan ajatuksia, mitä on suomalainen ruoka <3

Alkuperä, aitous, rehellisyys ja perinteet ovat asioita, joilla Savutuvan Apajan keittiömestari Kätlin Savela aloittaa kuvailemaan suomalaista ruokaa. Se, että lähiruoalla on kasvot ja me tiedämme mistä se tulee ja miten se on tuotettu. Luotettavuus syntyy siitä, että tunnemme ne tuottajaperheet, jotka tekevät työtä pellolla, navetassa, järvellä ja metsässä. Voimme olla varmoja ruoan puhtaudesta ja Suomi onkin onnellisessa asemassa ruoan puhtauden näkökulmasta. 

Savutuvan Apajan keittiömestarin Kätlin Savelan ajatuksia, mitä on suomalainen ruoka <3

Alkuperä, aitous, rehellisyys ja perinteet ovat asioita, joilla Savutuvan Apajan keittiömestari Kätlin Savela aloittaa kuvailemaan suomalaista ruokaa. Se, että lähiruoalla on kasvot ja me tiedämme mistä se tulee ja miten se on tuotettu. Luotettavuus syntyy siitä, että tunnemme ne tuottajaperheet, jotka tekevät työtä pellolla, navetassa, järvellä ja metsässä. Voimme olla varmoja ruoan puhtaudesta ja Suomi onkin onnellisessa asemassa ruoan puhtauden näkökulmasta.

Kätlin nostaa esille myös perinteiden tärkeyden ruoassa. Perinteet ovat asioita, joita esi-isämme ovat tehneet jo kautta aikojen ja jotka luovat jatkuvuutta ja suomalaista identiteettiä. Nämä ovat asioita, joita voimme markkinoida maailmalle. Toki perinteitäkin uudistetaan ja kehitetään tämän päivän trendien mukaisesti, mutta kaiken A ja O on silti muistaa omat juurensa.

Kätlinillä itsellä on tausta ja historia lypsykarjatilalta ja näin ollen hän tietää, minkä työn se vaatii. Hänellä on suuri kunnioitus kaikkia tuottajia kohtaan. Se, että he lähtevät tekemään töitä säästä riippumatta ja minkä ponnistuksen tuo työ vaatii. On kunnia-asia, että me Suomessa saamme lähiruoan esille näin puhtaana ja hyvänä. Ja lähiruoan käyttö on kunnioitusta suomalaista työtä kohtaan.

Kätlin nostaa myös esille, että suomalainen ruoka itsessään on jo niin hyvää, ettei sitä tarvitse lähteä maustamaan tai monimutkaistamaan. Kätlin mainitsee tärkeimmiksi mausteiksi voin, suolan ja kerman, sillä hänen mielestään suomalaiseen ruokaan ei tarvitse sen ihmeellisempiä mausteseoksia. Suomesta löytyy myös erittäin hyviä yrttejä, joilla saa mukavia makuelämyksiä, mutta tärkeintä on, että vieraamme tietävät mitä syövät ja täten maistavat raaka-aineen.

Kätlin nostaa vielä loppukevennyksenä, että hänen lempiraaka-aineitaan ovat järvikuha, juurekset sekä karitsa. Karitsa Kätlinin käsittelyssä onkin Apajalla saanut monen mielet kääntymään ja palaamaan uudelleen savustetun karitsan pariin.

– Kätlin Savela, keittiömestari 2.9.2020