Pihapiiri

Savutuvan Apaja sijaitsee Suomen pisimmän ja syvimmän järven Päijänteen rannalla ja sen pohjoispään viimeisellä niemekkeellä sekä samalla neljän vesireitin yhtymäkohdassa. Vesiteitse matkaa Jyväskylään, Äijälänjoen ja Jyväsjärven kautta ei ole enää kuin 4km. Tätä vesireittiä kutsuttiin Jyväsjoeksi ja Jyväskylää sen mukaisesti Jyväsjoen kyläksi.

Pihapiiri

Savutuvan Apajan luonnonsuojellusta pihapiiristä löytyy yli 30 vanhaa talonpoikaisrakennusta, joiden keski-ikä on jo yli 150 vuotta. Kaikki rakennukset ovat siirretty alueelle Keski-Suomesta. Tänä päivänä päärakennuksessa kestitetään vieraita kolmessa eri ravintolasalissa, rantasaunoista pääsee nauttimaan kolmella eri rakennuksella ja lisäksi historiaan pääsee tutustumaan lähemmin Apajan vanhassa tuvassa.

Rakennusten lisäksi rannalla on kaksi Päijänteen viimeistä Halkoproomua. Yhteen proomuun lastattiin noin 800 kuutiota halkoja, eli parikymmentä rekkalastillista. Hinaaja veti niitä perässään kerrallaan 6-8 kappaletta. Nykyään Halkoproomuilla vietetään paljon kesäjuhlia grillaten ja tanssien laiturilla aivan Päijänteen rannalla.

Alueelta löytyy myös Torpan saunojen yhteydestä kaksi ulkoporeallasta, joissa pääsee nauttimaan kesäisin auringonlaskuista ja talvisin tähtitaivaasta samalla hyvästä seurasta ja juomasta nauttien. Torpan alueella on myös mahdollista ruokailla pienemmällä porukalla kesäkeittiötä hyödyntäen.

Tutustumisen arvoisen pihapiiristämme tekee oma puutarhamme, jossa kasvatamme yrttejä ja kasviksia ruokaamme ja drinkkejämme maustamaan. Kaunis juhlapaikka ja miljöö luovat ainutlaatuisen elämyksen koko vuoden ympäri.

Kerromme mielellämme lisää Apajan pihapiiristä ja historiasta vierailun aikana.

Paina isommaksi nähdäksesi aluekartta.