Vastuullisuus

Savutuvan Apajalla vastuullisuus tarkoittaa ennen kaikkea ruoan alkuperän tuntemista ja kotimaisen, suurilta osin keskisuomalaisen tuotannon suosimista.

Lähiruoka

Savutuvan Apajalla vastuullisuus tarkoittaa ennen kaikkea ruoan alkuperän tuntemista ja kotimaisen, suurilta osin keskisuomalaisen tuotannon suosimista. Apajalla käyttämämme liha tulee keskisuomalaisilta tiloilta, kasvattajilta ja kalastajilta. Tunnemme sopimustoimittajamme henkilökohtaisesti ja olemme ylpeitä voidessamme tarjota heidän tuotteita osana Savutuvan Apajan menuja. Yhteistyö paikallisten tahojen kanssa tukee kotimaisen maatalouden toimeentuloa ja lisää maakunnan elinvoimaisuutta.

Oman pihan puutarha

Vastuullisuus korostuu myös pihapiirimme omassa puutarhassa, jossa kasvatamme yrttejä ja kasviksia ruokaamme ja drinkkejämme maustamaan. Kesäisin ja alkusyksystä hyödynnämme Apajan omaa satoa osana menuja. Myös omenat, pensasmustikat, kuusenkerkät ja pihan sienet pääsevät käyttöön siirappien, pakastuksen sekä säilönnän voimin talven ajan.

Omat mehiläiset ja hunajatuotanto

Apajan oman pihan mehiläiset ovat myös yksi esimerkki vastuullisuudesta. Oma hunajatuotanto kasvattaa puutarhan satoa ja avittaa luonnon monimuotoisuutta. Mehiläisten pölytys on yksi merkittävin tekijä ruokaturvan ja ruokatuotannon kannalta.

Minimoitu hävikki

Apajalla ruokahävikkiä ei synny lähes lainkaan, sillä tiedämme aina etukäteen ryhmäkoot. Hyödynnämme kuitenkin mahdolliset ylijäämät. Leivät muuttuvat nopeasti krutongeiksi tai valkosipulileiviksi, kotikaljan mäski hyödynnetään mallasleipään, pehmenneet marjat jälkiruokien kastikkeiksi tai siirapeiksi drinkkejä maustamaan ja perunat voi hyödyntää kerma- tai uuniperunoihin.

Rakennukset ja pihapiiri

Sijaitsemme luonnonsuojellussa Haapasaaressa ja perinnemiljöömme koostuu yli 33 keskisuomalaisesta talonpoikaisrakennuksesta, joiden päärakennusaineena on ollut puu . Haluamme ylläpitää ja säilyttää suomalaista kulttuurimaisemaa, jonka vuoksi huollamme ja hoidamme säännöllisesti pihan rakennuksia sekä ympäristöä.