Häät – Ota nämä asiat huomioon hääpaikan etsinnässä

Unelmoitko ihanista hääjuhlista ja tunnelmallisesta juhlatilasta? Etkö tiedä mistä aloittaisit hääpaikan etsinnän tai mitä tulisi ottaa huomioon juhlatilan suhteen? Hääpaikan etsintä ja valinta kannattaa aloittaa ajoissa, sillä halutuimmat hääpaikat Suomessa varataan vuosia etukäteen. Halutut ja varatut juhlatilat useimmiten kertovat siitä, että kyseisessä paikassa asiat hoidetaan ammattimaisesti ja tila soveltuu hyvin hääjuhlille.

Panostamalla toimivaan juhlatilaan ja mieluisan hääpaikan etsintään, voit myöhemmin taputtaa itseäsi olkapäälle oikeasta juhlatilan valinnasta. Kun tässä kohtaa ottaa huomioon hääpaikan juhlatilan koon ja jakautumisen, hintaan kuuluvan sisällön, hääpaikan ympäristön, tekniikan sekä juhlatilan koristelun välttyy myöhemmässä vaiheessa yllättäviltä kuluilta.

Lue alta mitä asioita tulee ottaa huomioon hääpaikan etsinnässä ja miksi.

Kirjaa ylös ajatuksia ennen juhlatilan etsintää:

  1. Arvio vierasmäärästä
  2. Ajatuksia illan ohjelmasta, tarvitaanko tilaa bändille, ohjelmanumeroille tai esimerkiksi vihkikaarelle
  3. Juhlaruokailun tyyli; buffet, pöytiin tarjoiltu kokonaisuus, cocktail-tilaisuus tai yhdistelmä näitä
  4. A-oikeudet vai omat juomat
  5. Ajatuksia hääjuhlan teemasta ja visuaalisesta ilmeestä
  6. Budjetti koko hääjuhlalle

Hääpaikan tilan koko ja jakautuminen

Juhlatilan valinnassa kannattaa ottaa huomioon juhlatilan paikkamäärä. Haluaako tilan, jossa kaikki vieraat ovat yhdessä tilassa vai enemmän kartanotyylisen kokonaisuuden, jossa vieraat jaetaan pääsalin lisäksi muihinkin huoneisiin. Mikäli vierasmäärä jakautuu useampaan erilliseen tilaan, onko juhlapaikan toimesta suosituksia, miten kaikki voisivat seurata juhlan ohjelmaa. Onko esimerkiksi ohjelmanumerot näkyvillä videoyhteyden kautta muissa tiloissa vai olisiko vieraiden helppo siirtyä ohjelman ajaksi kyseiseen tilaan? Kaikista kätevin ohjelman, istumajärjestyksen laatimisen ja vieraiden huomioimisen kannalta on yksi yhtenäinen tila vieraille ja hääparille.

Lisäksi juhlatilassa kannattaa kiinnittää huomiota pöytäjärjestykseen, onko pöydät liikuteltavissa vai onko järjestys kiinteä. Miten järjestys toimii teidän vierasmäärällenne ja onko tilaan mahdollista saada esimerkiksi pienien pöytien sijasta pitkiä pöytiä tai toisin päin?

Mitä kaikkea hintaan kuuluu

Kun juhlapaikalta saa tarjouksen kannattaa kiinnittää huomiota sisältöön. Kuuluuko juhlatilan hintaan myös tarjoilut ja henkilökunta vai tuleeko kaikki palvelut tilavuokran päälle erillismaksuina?

Osalla juhlapaikoista hääpakettiin kuuluu tarjoiluiden ja henkilökunnan lisäksi tilavuokra, kattaus ja astiasto, juhlatilan siivous, suunnittelu- ja koristelupalaverit, tekniikka ja jopa ammattitaitoinen häävastaava ideointia ja visuaalisen ilmeen toteutusta varten.

Useimmiten juhlan hintaan lisäksi tulee vielä laskua juomakulutuksesta, mahdollisesta vihkimisestä paikan päällä ja muista lisäpalveluista. Juhlapaikan tarjoajalta kannattaa myös varmistaa mitkä tilat ovat käytössänne, mikäli varaatte kyseisen juhlatilan. Kuuluuko hintaan esimerkiksi yksi tila, koko juhlatalo ja onko piha vapaassa käytössä?

Eli kannattaa aina varmistaa mitä kaikkea juhlatilan tai hääpaketin hintaan kuuluu. Osalla on hyvinkin kattava sisältö ja osalla taas hinta määräytyy pelkän tilan mukaisesti.

Juhlatilan tekniikka

Iso osa budjetista voi myös mennä tekniikkaan, ellei hääpaikka tarjoa sitä osana hääpaketin tai juhlatilan hintaa. Kannattaa aina tarkistaa juhlapaikalta onko heillä minkälainen äänentoisto juhlatilassa, ulkona ja vihkipaikalla, mikäli juhlapaikalla voi myös vihkiä. Löytyykö tilasta videotykki ja projektori entä mikrofoni. Onko mikrofoni käytössä koko tilassa langattomasti vai tuleeko sitä käyttää yhdestä sijainnista? Onko bändille lavaa, entä mistä saa voimavirtaa? Kuka on vastuussa tekniikan käytöstä ja osaako henkilökunta opastaa niiden käytössä?

Onko hääpaikan puolesta minkälainen valaistus tilassa? Onko tilaan saatavilla lisä- tai tunnelmavaloja?

Helpoimmalla selviää, jos juhlatilan kautta saa tekniikan käyttöön sekä ammattimaisen opastuksen tai vastuuhenkilön niistä huolehtimaan.

Hääpaikan ympäristö

Onko teille tärkeää missä juhlatila sijaitsee? Onko hääpaikalla oma parkkipaikka, mahtuuko siellä kääntymään isommalla kuljetuksella vai pääsisikö paikan päälle jopa vesiteitse laivalla? Kannattaa miettiä haluaako juhlatilan sijaitsevan järven rannalla, pellon ympäröimänä vai keskellä kaupungin vilskettä? Kuuluuko juhlatilan vuokraan myös puutarha pihapiirissä vai minkälaisissa maisemissa yhteiskuvia voi hyvällä säällä ottaa tilan ulkopuolella?

Saako sisääntuloon talven tullen kynttilämeren vai hohkaako katulamput kadun puolella?

Onko juhlapaikalla mahdollisuutta myös vihkimiseen? Onko toiveissa luonnon keskellä järven rannalla vihkiminen tai ehkäpä talvisessa tuiskussa takkatulen äärellä?

Häätilan teema ja koristelut

Oletko enemmän näpertelijä vai haluatko, että joku muu hoitaisi koristelut puolestasi? Leirikeskukset ja kylätalot saa varmasti suopeampaan hintaan käyttöön, mutta usein omaa aikaa saa käyttää koristelun ja tunnelman luontiin enemmän. Valmiiksi tunnelmallisella tilalla vältät suuremmat stressitekijät, sillä isoja koristeita tällaisiin tiloihin harvoin tarvitsee. Kannattaa myös aina varmistaa juhlapaikalta heidän koristeensa. Onko heidän kauttansa mahdollista saada käyttöön pöytämaljakot, kynttilänjalat ja kuuluuko hintaan minkälaiset pöytäliinat tai servietit. Saatat säästää aikaa ja rahaa, jos juhlapaikalta voi lainata osaa koristeista.

 

”Meille oli tärkeä löytää juhlapaikka missä vihkimisen voi suorittaa ja parempaa paikkaa sekä maisemaa ei olisi voinut löytää.

 Häiden suunnittelu sujui kuin itsestään ja henkilökunta osasi neuvoa kaikessa mikä askarrutti ja toteuttivat kaikki toiveemme.

Juhlatila on itsessään niin kaunis, ettei se vaatinut kasapäin koristeluja.

Me sekä juhlavieraat emme olisi voineet olla tyytyväisempiä.

Iso kiitos vielä <3″

Lue lisää Savutuvan Apajan referensseistä.

Lue lisää hääjuhlista Apajalla.

Pyydä tarjous häistä