Pikkujoulut – Joulumenut Jyväskylässä

Mistä löytää Jyväskylän parhaimman joulumenun? Tai mitä ylipäätään pikkujouluissa kuuluu syödä? Monesti ravintoloiden tarjonta päivittyy joulun alla uusien joulumenujen osalta laatikoilla, kinkuilla ja kalalla sekä pipareilla ja glögillä. Mitä jos kuitenkin haluaa säästää perinteiset jouluruoat jouluaatolle, löytyykö Jyväskylästä yhtään jouluista menua ilman perinteisiä laatikoita ja kinkkuja?

Savutuvan Apajalla pikkujouluissa on vaihtoehtona nauttia kolmea jouluista menua, mutta myös muut menukokonaisuudet ovat joulun alla aina saatavilla. Joulumenuista löytyy vaihtoehtoja niin perinteisen joulupöydän herkuista, mutta myös hieman modernimmista joulumenuista. Kaikki menukokonaisuudet valmistamme aina lähitilojemme tuoreista raaka-aineista käsityönä Apajalla.

Lue miten Jyväskylän parhaat joulumenut on koottu.  

Glögi

Savutuvan Apajalla glögipohja keitetään itse. Ainutlaatuinen glögi syntyy aina lievestuoreelaisista kriikunoista tai Keski-Suomen metsistä poimituista puolukoista. Perinteisesti glögi maustetaan kanelitangoilla, tähtianiksella, neilikalla sekä inkiväärillä ja appelsiinin kuorilla.

Glögi tarjoillaan kuuman höyryävänä suoraan tuohisista mantelin ja rusinoiden kera. Varaa glögit terästettynä tai ilman.

Talonpojan joulupöytä

Talonpojan joulupöytä on perinteinen suomalainen joulupöytä, joka koostuu laukaalaisen Pohjosahon tilan kinkusta, itse tehdystä sinapista, perinteisistä laatikoista sekä kaloista. Joko sillit kuuluvat perinteiseen joulupöytään? No näin on ainakin Apajalla! Jouluisten sillien kanssa kalavalikoimassa myös laukaalaisen Rossin Kalan graavattua lohta.

Kerran jos toisenkin ovat vieraamme ihmetelleet, että ”tämä taitaa olla ensimmäinen kerta, kun maistan lanttu- ja perunalaatikoiden eron”. Imellytämme perunalaatikon perinteiseen tyyliin vehnäjauhoilla ja valmistamme kaikki laatikot käsityönä alusta loppuun. Se maistuu ja näkyy.

Joulumenun löydät täältä

Muorin menu

Muorin menu on jouluisempi versio meidän klassikkomenustamme Savutuvan pöydästä. Mausteissa ja fiiliksessä on paljon joulumaisia elementtejä, mutta kuitenkin pöytään katetaan harvinaisempia herkkuja. Pääruokana Muorin menussa syödään savustettua karitsaa, joka sulaa suuhun mureutensa vuoksi. Karitsan viimeistelee kahvikastike sekä Apajalla itsetehty mustaherukkahyytelö. Laatikoiden joukosta löytyy yksi perinteinen laatikko, mutta muuten menu täydentyy koskenlaskijaperunoilla sekä punajuurilla auramoussen kera. Muorin menussa myös kalavalikoima on laajempi.

Kaikkiin menuihimme kuuluu jälkiruoka. Tämän menun kohdalla kahvin kanssa nautitaan piparimoussekakkua marjamelban kanssa.

Joulumenun löydät täältä

4.   Savutuvan joulumenu

Savutuvan joulumenu on uusin menumme ja lähestymistapa menun suunnittelussa on ollut ainutlaatuinen. Keittiömestarimme halusi tuoda pääruoaksi uuden raaka-aineen listojemme ulkopuolelta ja täten menu on suunniteltu täysin hirven ympärille. Pääruokana pääsee maistelemaan mureaa hirvipataa sekä Apajalla tehtyä pulmupuolukkaa. Lihapataan kuuluu aina perinteinen perunamuusi, mutta jouluisia makuja löytyy aura-punajuuripaistoksesta sekä paahdetusta kurpitsasta. Kalavalikoimassa nähdään uutukaisia lohi-rieskarullien sekä savumuikkumoussen osalta.

Joulumenun kruunaa piparkakkumousse, lakan ja kinuskin kanssa.

Joulumenun löydät täältä

Tilat

Savutuvan Apajalla onnistuvat pikkujoulut niin lounas- kuin illallisaikaan. Päärakennus jakaantuu kolmeen eri tilaan, joten mahdollisuus nauttia jouluisista herkuista onnistuu niin pienemmällä kuin isommallakin ryhmällä. Kaikki tilat saa yhdistettyä toisiinsa, jolloin hieman isommankin yrityksen koko henkilöstö saadaan saman katon alle.

Metsä-kabinettiin mahtuu maksimissaan 20 henkeä, mutta onhan sitä pikkujouluaikana porukkaa jaettu myös hieman Pirtin puolelle, jolloin vieraita on tilassa saattanut illallistaa jopa 25 henkeä.

Riihellä onnistuu joululounaat sekä -illalliset maksimissaan 70 hengelle. Mikäli tilaan haluaa myös ohjelmaa ja viihdettä, niin suosittelemme tilaa n. 40 hengelle.

Kalliosalissa pikkujouluja voi viettää maksimissaan 120 henkeä. Tilasta löytyy myös erillinen lava bändille sekä kallioon louhittu takka lämpöä tuomaan.

Kun kaikki tilat yhdistetään, voimme järjestää lounas- tai illallistilaisuuksia jopa 220 hengelle.

Tutustu tiloihin täältä

 

“Kiitokset vielä mahtavista pikkujouluista. Hauskaa oli ja puitteet sekä palvelu huippuluokkaa.Erityiskiitokset loistavasta karitsasta! Ensi vuonna kuulemma uudestaan.”

Aki A, Meiko Oy

Lue lisää Savutuvan Apajan referensseistä

Pyydä tarjous pikkujouluista