Yritystapahtumat – Mitä eroa on gaalaillallisella ja ravintolaillallisella?

Juhlaillallisten tai -tapahtumien järjestäminen voi olla ylivoimaista, koska ne edellyttävät huolellista suunnittelua ja yksityiskohtien hiomista.

Gaalaillallinen tunnetaan hyvin juhlavana yritystapahtumana, jossa ruoan lisäksi nautitaan livemusiikista, tanssimisesta ja muista viihdyttävistä ohjelmanumeroista. Ilta sisältää palkintojen jakoa ja voi toimia myös julkaisutilaisuutena.

Miten gaalaillalliset poikkeavat juhla-ateriasta tai ravintolaillallisesta? Huolella suunnitellut ja laadukkaasti toteutetut yritysjuhlat takaavat brändi- ja imagokuvan vahvistumisen. Gaalaillalliset ovat tarkoitettu useimmiten asiantuntijoille ja ammattilaisille, ja niissä on enemmän etikettejä kuin juhla-aterialla tai ravintolaillallisella. Ruoan lisäksi gaalaillallinen sisältää myös muuta aktiviteettia, kuten palkintojen jakoa ja loppuillan tansseja.

Alta löydät vinkit onnistuneen gaalaillallisen suunnitteluun!

Ruoka ja Juoma

Gaalaillalliset ovat tunnettuja erinomaisista ja juhlavasta ruoista joko pöytiin tarjoiltuna tai buffetiin katettuna. Illallisen ruoka tulee olla huolella suunniteltu yritysjuhlan teeman mukaisesti jokaista raaka-ainetta myöten.

Buffet tarjoaa illallisella vieraille mahdollisuuden itse päättää, mitä ruokia lautaselle kootaan, kun pöytiin tarjoilussa kokonaisuudessa useimmiten kaikille vieraille on tilattuna samat ruoat.

Juhlavuutta ruoan osalta tuo myös alku cocktail -tilaisuus, jossa vieraat pääsevät rennosti tutustumaan tapahtuman luonteeseen ja muihin vieraisiin.

Juomien suunnitteluun kannatta myös panostaa, sillä tarjoamalla ainutlaatuiset juomat alkujuomasta loppuillan cocktailbaariin voit luoda helposti ikimuistoisia hetkiä. Juomat tulee suunnitella niin alkoholilla kuin ilman alkoholia, jotta jokainen saa herkullisia makunautintoja illan aikana.

Kurkkaa täältä lisää juhlamenuista. 

Pukukoodi

Tilaisuuden juhlavuuden vuoksi pukukoodina gaalaillallisella on aina frakki tai tumma puku. Frakin voi siis korvata tummalla puvulla, muttei koskaan smokilla. Tumma puku onkin etikettinä kaikkein eniten käytetty, ja sen myötä sen merkityskin on alkanut hieman arkistumaan, vaikka se tarkoittaakin virallista ja juhlavaa pukeutumista. Useimmiten tumma puku -pukukoodia käytetään tilaisuuksissa, jotka alkavat klo 18 jälkeen. Pukukoodin ollessa frakki, pukeutuvat naiset juhlapukuun.

Juhlapuvun on aina oltava täyspitkä ja useimmiten juhlapuku sekoittuukin iltapukuun. Juhlapuvun kanssa vain kengän kärjet saavat näkyä, kun taas iltapuvussa ei ole niinkään väliä paljonko kenkää näkyy. Lisäksi juhlapuku on hyvin paljon näyttävämpi kuin iltapuku. Naisilla on hihnaton kirjekuorilaukku ja lisäksi pukukoodiin kuuluu juhlashaali tai stoola. Käsineet ovat myös sallittuja, mutta niiden tulee olla pitkät, kyynärpään yli ulottuvat.

Illan sisältö

Gaalaillallinen alkaa useimmiten yhteisellä maljalla. Alkumalja toimii myös hyvänä aperitiivina, joten sen kannattaa olla mieto tai alkoholiton juoma. Joskus alkumaljaan on myös yhdistettynä rennompi cocktail-tilaisuus, jonka jälkeen vieraat ohjataan pöytiin. Alkupuheiden ja tervetulosanojen jälkeen päästään illan kohokohtaan eli itse ruokailuun.

Ruokailua voi tauottaa palkintojen jaolla ja lyhyillä kiitoksilla, mutta selkeämpää on aina varata erillinen aika tälle esimerkiksi ruoan ja jälkiruoan väliin. Loppuiltaa tahdittaa joko livemusiikki tai viihdyttävä ohjelma, kuten Stand Up tai erilaisiin kuvauksiin jätetty aika.

Illan kohokohta | Unohtumaton kokemus

Parhaiten yritysjuhlat jäävät vieraiden mieleen, kun juhlapaikka vakuuttaa ainutlaatuisuudellaan, ruoallaan sekä palvelun tasolla. Kuitenkin tästäkin voidaan vielä hipoa askel eteenpäin, jos kruunaat illan yllätysmomentilla, jota kukaan vieraista ei osannut odottaa. Loppuun kannattaa aina keksiä jotain yllättävää, jota kukaan vieraista ei olisi osannut aavistaa etukäteen. 

 

”Ainutlaatuinen tunnelma poikkeuksellisen upeissa Päijänteen rantamaisemissa. Ammattitaitoinen, joustava ja odotukset ylittävä henkilökunta. Ensiluokkaisen keittiön huikeat suomalaiset, silti modernit makuyhdistelmät vaativaankin kansainväliseen makuun. Kesäkuussa 2019 yöttömän yön tunnelmissa saimme kokea tämän kaiken järjestäessämme kansainvälisen tapahtuman asiakkaillemme. Kaikki toimi saumattomasti ja tapahtuma oli ikimuistoinen. Lämmin kiitos Savutuvan Apaja!”

Marika M., Valmet Technologies Oy.

 

Lue lisää Savutuvan Apajan referensseistä.

Pyydä tarjous gaalaillallisesta